Skrivet av: Maria Ehde Andersson | 5 april, 2012

Från nyeLesefrö till Stressfri ettermiddag med pizza – glimtar från barnbiblioteksverksamhet i Norge.

Mellan den 27-29 mars gjorde vi,  27 stycken glada biblioteksarbetare  från Halland, en studieresa till bibliotek i och i närheten av Oslo.  Min ingång till dessa bibliotek var att försöka fånga upp trender och tendenser på barnfronten och jag kommer att berätta om dem i ett par blogginlägg den närmaste tiden.

Det första bibliotek vi besökte var Holmlia,  som ligger i ett invandrartätt område där det talas 24 olika språk och där 31,3 % av befolkningen är mellan 0-19 år.

Här var foluset på aktiviteter och ”tilbud” för barn och unga. Man arbetar mycket aktivt mot rasism, fördomar, diskriminering och intolerans och har en stor samling böcker om desa ämnen, mest skönlitteratur. Ett motto är ” Den du kjonner – frykter du ikke”.

Det projekt som jag framför allt frastnade för här var  nyeLESEFRØ som handlade om samarbete mellan bibliotek och förskolor.  Fundamentet i projektet var att boksamlingar placerdes på  förskolorna och skulle förmedlas och anvädas där av förskolepersonalen och för  föräldrarna till hemlån. Biblioteket  stöttade förskolepersonalen med fortbildning och träffar och dialogen med förskolepersonalen var mycket viktig.

En annan viktig sak var att böckerna skulle placeras på läsavänliga ställen i barnhöjd så att barnen lätt skulle få tag på dem. 

 Viktigast av allt var nog ändå alla aktiviteter kring läsningen och här har vi nog en del nytt att hämta! Många av barnen var inte vana vid att umgås med böcker och därför försökte man få böcker och läsning att bli en naturlig del av vardagen, barnen uppmuntrades att läsa vid matbordet, på toaletten, i snön, på tur – ja, överallt!

Gammal goding på norska!

Det lades stor vikt vid böcker på olika  modersmål och ett överraskande resultat av att det fanns böcker på många olika språk, var att barnen lånade hem böcker   på en massa olika språk. Det var ett sätt att synliggöra att det är lika bra och lika viktigt med alla språk och har varit en stor resurs i projektet.

Projektet innehåller också en mängd fasta arrangemang; Bokfest på förskolan, Skolstartsfest på biblioteket, Bokcaféer och familjeträffar för att nämna några. Föräldrarns och familjernas deltagande och delaktighet i dessa arrangemang är en grundförutsättning.

Typiskt nog så var jag så upptagen av att skriva och lyssna att det blev få foton tagna på just detta bibliotek! Ni får nöja er med sn gammal goding på norska som stod i en hylla med kärlekslitteratur!

Maria Ehde Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: