Skrivet av: Lo Claesson | 19 november, 2010

Mer om böcker på iPad

I dagens nätupplaga av SvD finns en artikel om hur bokbranschen laddar för iPad. (Tack för tipset Harriet Aagard). Också svenska bokförag är på G. Först ut är faktiskt barnböcker. Produktionerna ligger i gränslandet mellan bok och datorspel.

Läsplattor för e-böcker har funnits i några år, men går bara att läsa böcker på. Ipad och andra pekdatorer har färgskärm och högtalare och är uppkopplade till Internet. På engelska används begreppet enhanced e-book, förhöjd e-bok.

Natur & Kultur har bland utvecklat en app  med Mulle Meck och en målarbok med Per Gustavssons Prinsessan. Rabén & Sjögren har gjort en app av Martin Olczaks och Anna Sandlers Megakillen.

Det ska bli intressant att följa den här utvecklingen. Pekskärmsdatorerna kommer säkert att sjunka i pris och utbudet av interaktiva böcker att öka. Möjligheten att dela information via sociala nätverk som Facebook är också en rolig utveckling. Men var står biblioteken? Vår e-boksutlåning ökar ju redan mycket om än från en låg nivå. När populära barnböcker kan läsas på läsplatta eller telefon, kommer lånen öka ännu mer. Och det är vi ju glada för.

Finns det i utsikt att biblioteken kan förhandla ned kostnaderna för varje e-bokslån? Om inte – Hur ska biblioteken göra omdisponeringar i mediabudgeten? Eller i budgeten över huvud taget? Hur gör vi vår röst hörd och inte bara blir en anonym mellanhand i e-boksportalen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: