Skrivet av: Maria Ehde Andersson | 9 november, 2010

Mötesplats inför framtiden – ur ett barnperspektiv

För en tid sedan, under den 13 och 14 oktober, pågick konferensen Mötesplats inför framtiden i Borås. Som både deltagare och medverkande spanade jag lite extra efter de delar som rör barnverksamheten på våra bibliotek.

De inledande storföreläsningarna handlade mycket om sociala medier och var ovanligt givande ur både barn och vuxenperspektiv.  Därefter följde parallella seminarier och i den ena pararellen handlade hälften av dessa om olika barn- och ungaprojekt. Den andra dagen handlade samtliga av förmiddagens seminarier i den ena parallellen om barn och unga. Här blandades verkligen den lokala, regionala och nationella nivån när det gällde både innehåll och utförande. Detta är också tanken bakom mötesplatskonferensen, att alla ska mötas och ha ett forum för att presentera det som är på gång.

Jag fastnade för två projekt. Det första kallas för Jag är Boken: ett läsinspirerande personlighetspyssel för unga på Drottning Silvias ungdomssjukhus. Eva Selin, Läsfirman och Karin Graube, Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus, gav en inblick i detta projekt genom att intervjua varandra.

Tanken är att unga mellan 13-25 år ska kunna få bekräftande och personliga boktips. Det går till på så sätt att man först fyller i ett formulär som man anonymt skickar till Babajaga, Jag är Boken. Sedan får man ett svar i form av boktips och Lyckobrev. Boktipsen är tänkta att fånga upp det aktuella läget och föreslå böcker för varje sinnestämning. Lyckobreven kan antingen vara som en kompass som pekar ut möjliga riktingar att gå eller en spegling av vad man ser.

Låter detta konstigt och flummigt? Efter att ha fått ta del av flera ifyllda formulär och svaren i form av boktips och Lyckobrev samt utvärderingarna, föll jag verkligen för den här idén. Det är det personliga tilltalet som är nyckeln för framgången tror jag.

Gå gärna in på BUS-bibliotekets webbplats och läs både ifyllda formulär och Lyckobrev!

http://www.foaje.se/proj/buskul/frameset_int.php?s=0

Det här är ett för mig helt nytt och annorlunda sätt att arbeta läsinspirerande och av döma av utvärderingarna mycket populärt bland ungdomarna!

Fick en väldigt stor lust att pröva själv,   kanske skulle jag få ett förslag på en helt ny kompassriktning . . .

Minibio – små barn och film på bibliotek hette det andra projektet som jag föll för. Lena Lundgren , från Regionbibliotek Stockholm, berättande på sedvanligt medryckande sätt om hur man genom ett projekt prövat Minibio på olika bibliotek. Det handlar om barn mellan 2-5 år och syftet är att pröva om film kan var ett redskap i arbetet med barns språkutveckling.

Vi fick se på en Snuttefilm och kunde konstatera att den uppfyllde alla kriterierna; långsamt tempo, klara färger, tydlig rörelseriktning, identifikation med en figur, igenkännbara situationer och tydliga känslor.

På en mängd olika sätt hade biblioteken skapat biokänsla för de små och gjort det hela till en helhetsupplevelse med biljetter, popcorn, mörkläggning, affischer osv.

Resultatet visar

* att film och bok är en bra kombination
att film är ett bra verktyg i det språk- och lässtimulernade arbetet
* att det är ett bra samarbetsprojekt mellan förskola och bibliotek

Hinder på vägen kan vara oklarheter kring filmrättigheter och förskolans tider.

Vill du läsa mer så gå in på

http://www.regionbiblioteket.stockholm.se/templates/OneColumn.asp?id=14548

När det gäller bägge dessa projekt och allt annat intressant som presenterades under  dagararna så finns det samlat i en databas :

 http://bada.hb.se/handle/2320/6376/browse?type=title&submit_browse=Titel

Förhoppningsvis kommer ännu fler barnbibliotekarier att kunna både medverka och delta under dessa dagar i framtiden!

Maria Ehde Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: