Skrivet av: Maria Ehde Andersson | 17 september, 2010

Leksaksbibliotek på gång!

Nu blåser nya vindar i barnbiblioteksutvecklingen både vad det gäller innehåll och samarbetspartners!

Just nu pågår planerandet för fullt för att öppna det första leksaksbiblioteket i Hammarby Sjöstad, när  Luma biblioteket ska flytta till  nya och större  lokaler.  Detta sker genom ett samarbete med Retoy och Stiftelsen Lek för hållbarhet.  Denna stiftelse har fått  UNICEF, Stockholms stadsbibliotek och Botkyrka kommun som samarbetspartner och finansiering genom Hugo Stenbecks stiftelse. 

Eldsjälen bakom Retoy heter Soledad Piñero Misa, en kvinna  som genom samtal med sitt barn började fundera på vad som kunde göras på hemmaplan för att visa på konsekvenserna av vårt handlande när det  gäller både miljö och människor.

Tankarna bakom  leksaksbiblioteket kommer alltså från  ”Retoy leksaksbibliotek”  och är ett koncept som Insamlingsstiftelsen Lek för hållbarhet har utvecklat.  Två grundpelare finns för detta , den ena är att  skapa platser där barn kan leka  samtidigt som de lär sig om sina rättigheter och den andra handlar om samspelet mellan människa och miljö. Barnen ska kunna låna hem leksaker, lämna in gamla för återvinning, och delta i olika verkstäder kallade Retoylabs.Så här står det på  Retoy:s webbplats:

” . . . Konceptet innebär att utifrån ett uttalat miljö- och barnrättsperspektiv bygga upp leksaksbibliotek med och för barn, med inriktning på att leka, låna och lära. Vi vill tillsammans med barn ta konkreta steg mot ett mer hållbart samhälle.”

” Retoy leksaksbibliotek kommer att vara öppna , icke kommersiella platser, ditt alla barn både under skoltid samt under sin fritid, ska känna sig varmt välkomna. vår målsättning är att Retoy verksamhet ska vara ett stort stöd för barn och vuxna , både pedagoger och föräldrar , som söker kunskap och metoder för att aktivt kunna bidra till en mer hållbar utveckling.”

Vi på BUSAbloggen kommer att  följa detta nydanande projekt med spänning och återkommer med rapporter!

Vill du veta mer så gå in på webbplatsen och läs gärna bloggen där en av våra kolleger finns på fin bild!

http://retoy.se/

Maria Ehde Andersson

Annonser

Responses

 1. Hej!

  Kan tipsa om att Cuyahoga County Library i Ohio, USA, lånar ut leksaker via online-katalogen. Man lånar leksaker på sitt lånekort. Play, Read, Grow, succeed! Cuyahoga County Public Library tror på att stimulera barns läsande genom utvecklande lek. Genom att låna ut leksaker hoppas man också locka fler föräldrar och barn till biblioteket. Läs mer:
  http://digitalabokbussen.blogspot.com/2009/08/kul-med-leksaksbibliotek.html

  Hälsningar
  Birgitta Hellman Magnusson¨
  Länsbibliotek Östergötland

 2. Ett annat tips; http://toylibrary.co.nz/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: