Skrivet av: Maria Ehde Andersson | 7 september, 2010

En läsupplevelse om språkets och litteraturens kraft

Under sommarledigheten blev det äntligen tid för att läsa och till min stora förvåning så blev det en faktabok som blev en av höjdpunkterna! Den heter ”Fågelflickor och frusna pojkar – Om att se eleven” och är skriven av Christina Monthan Axelsson. Boken är en mycket varm, lättillgänglig och intressant beskrivning av författarens arbete med språk och litteratur som gymnasie- och speciallärare.

En terminstart märker Christina att det upplägg som hon planerat inte fungerar och släpper taget och prövar nya vägar, med syfte att verkligen se alla elever.  Speciellt att se både  fågelflickorna – de sköra flickorna med ont i magen och huvudvärk , som flyr från skolan när det blir jobbigt, och de frusna, utåt sett , tuffa pojkarna med mössa och vantar på. Boken bygger på hennes upplevelser och erfarenheter av yrket och är ingen lärobok,  mer en skildring inifrån själva klassrummet. Det finns t.ex. utdrag ur hennes dagbok och många talande exempel med.

Boken är mycket välformulerad och här finns guldkorn att använda i olika sammanhang. Mitt favoritcitat är följande:

 ”Att skapa möjligheter för ökad självkänsla är skolans egentliga och främsta uppgift. Självkänslan är ryggraden i kunskapsbildningen och identitetsutvecklingen. För att stärka den måste man arbeta med elevers språk, deras modersmål, det främsta verktyget för både tanke och känsla. Men man kommer aldrig att lyckas med det arbetet om det inte blir förknippat med någon form av lust.”

Min förhoppning är att många hittar fram till denna bok och läser den, lite kuriosa i sammanhanget är att jag själv fick tips om denna bok via Bodil Jönsson på Halmstadkonferensen i våras!

Maria Ehde Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: