Skrivet av: Lo Claesson | 29 augusti, 2010

Ny teknik för barnbiblioteken

För någon vecka sedan var jag på studiebesök i Garaget, Malmö. Där håller man på och utvecklar en Bokbläddraren, ett sätt för barn att välja böcker via en pekskärm. Det är företaget Awnic som tillsammans med barn tar fram prototypen. Själva urprototypen togs fram i samarbete mellan projektet 2020 Mars Express (Elisabet Håkansson vid Regionbibliotek Skåne), Bromölla bibliotek och studenter vid interaktionsutbildningen vid Malmö Högskola,som sedan bildade företaget Awnic. Se artikel i Kristianstadsbladet 26 maj 2007. Här kan du se hur Bokbläddraren var tänkt från början. Helt i linje med Mars Express tankar utvecklar nu företaget idén vidare på Garaget i nära samarbete med användarna, barnen själva. I projektet 2020 Mars Express hade vi stort utbyte av att samarbeta med studenter vid olika högskolor och det är med stor glädje vi ser att samarbetet mellan högskola och bibliotek på detta sätt burit frukt och vidareutvecklas.

Interaktiv boktipsskärm som utvecklas tillsammans med barn i Garaget, Malmö.

Inom 2020 Mars Express samarbetade vi också med studenter vid interaktionsdesignutbildningen vid Chalmers. Även detta samarbete har vidareutvecklats genom att en av dessa studenter, Marcus Hamburger i ett annat projekt, Rummet som medium, nu utvecklar ett program där bl.a. barnens blogginlägg och boktips blir synliga på en interaktiv pekskärm. Vill ni veta mer om detta, kontakta Gunvi Carlsson på Huskvarna bibliotek.

Så här ser skärmen ut. Den är inte färdigutvecklad ännu. Beklagar bildkvalitén. Bilden är tagen med mobilkamera.

Här syns ett av barnens boktips. Man kan också se t.ex. teckningar, rita på skärmen, m.m. Olika figurer på skärmen har olika funktioner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: