Skrivet av: Lo Claesson | 4 maj, 2010

Utbudet av lättläst ökar

Nytt förlag för lättläst
Idag fick jag ett brev från Nypon förlag. Det är ett nytt förlag för lättläst, knutet till det danska läromedelsförlaget Special-paedagogisk forlag.  Hos oss i  Sverige är Spf är mest känt för TRAS, ett material som används av pedagoger för att identifiera och stödja barn med språkstörningar. Spf. Nypon förlag inriktar sig på språkutveckling genom lättlästa barn och ungdomsböcker. Aldrig förr har behovet av lättlästa böcker varit så stort som nu, skriver förlagschefen Lena Maria Nordstrand i broschyren jag fått. Och aldrig har väl utbudet varit större!

Lektioner, frågor och svar
Utgivningen är mest avsett för skolbruk, men måste de se så skolaktiga ut? Jag tänker då särskilt på böckerna för åldern 9-12 år.  Det finns gratis arbetsmaterial till alla böckerna att ladda ner. Men jag frågar mig vilken tilltro förlaget har till pedagogerna när man inleder ett lektionsupplägg med:

Inled lektionen med att gå igenom boken igen.
Prata om vad som händer i boken.
Låt sedan eleven/eleverna svara på frågorna i texten.

Jag inser att frågorna är formulerade för att kontrollera elevens läsförståelse, men det är erbarmligt tråkiga. De flesta kräver ett rätt svar. Risken är att arbetet med frågorna dödar läsintresset. Visst finns det en del mer kreativa uppgifter som att klippa silhuetter av karaktärerna och spela ”over headteater”, men tänk vad en engagerad pedagog tillsammans med en skol- eller barnbibliotekarie skulle kunna göra tillsammans! Tänk vad mycket spännande det finns att göra kring böcker som inte bygger på färdiga frågor att besvara.

Jo, lättlätt behövs
Jag är inte motståndare till lättläst. Tvärtom. Lättlästa böcker kan vara mycket bra. Att skriva lättläst bra är många gånger svårare än att skriva svårt. Men förstå mig rätt när jag hoppas att behovet av dessa bruksböcker kommer att minska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: