Skrivet av: Maria Ehde Andersson | 29 april, 2010

Censur i barnboksvärlden?

I senaste numret av favoritpublikationen ”Vi läser” Nr 1, 2010, sid 55-59,   finns en mycket intressant artikel med titeln ”Förlagen censurerar barnböckerna!”.  I artikeln kommer både författare, förlag och bibliotekarier till tals och har, naturligtvis, lite olika syn på saken. Hur ser vi inom barnbibliotekssverige på saken? Har barnlitteraturen blivit mer slätstruken? Märker vi av att föräldrar blivit mer försiktiga i vad de lånar till sina barn? Enligt Annika Nasiell, chefredaktör på Barnens bokklubb, som uttalar sig i samma artikel, så returnerar föräldrar böcker som är kontroversiella och flera skickas tillbaka om böckerna t.ex. innehåller svordomar! Det vore mycket intressant att veta om samma trend går igen i på barnbiblioteken runt om i Sverige!
En förkortad version av artikeln kan läsas via denna länk http://vilaser.se/?page_id=267

                                                                                                                                                                            Maria Ehde Andersson

Annonser

Responses

  1. Först: kul med BUSA-bloggen som jag kommer att följa med spänning!
    Sen ang censur i barnboksvärlden: visst har jag i mitt jobb på bibblan märkt att föräldrar ”tycker ” mer om böckerna nu än för sisådär 15-20 år sen…på gott och ont förstås! Visst är det bra att man är medveten och engagerad i sitt barns läsning men jag vill INTE att det bara ska finnas barnböcker som är tillrättalagda och totalt politskt korrekta med helyllefigurer som ALDRIG skulle komma på tanken att röka-dricka-svära-äta onyttigt…! Så är det ju inte i det riktiga livet! Nix. Har diskuterat detta med barn senast i går när jag var på författarbesök i år 2 i Borgholm ”är det ok att någon röker i en barnbok”? (Detta med anledning av att en person har den dåliga smaken att stå och röka på utsidan av en av mina egna böcker:)
    Och det är nog inte barnen som är problemet: de tycker inte att det är så farligt, utan det är vi vuxna som ska ordna och ställa tillrätta och curla i det oändliga, nu tydligen också i barnlitteraturen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: