Skrivet av: Lo Claesson | 28 april, 2010

Rummet som medium

Under snart tre år har Länsbibliotek Jönköping och Huskvarna bibliotek drivet ett projekt som kallas Rummet som medium. Grundtanken är att rummet ska tala till besökaren (i det här fallet barnen) och fungera som ett medium bland bibliotekets alla andra medier.
Interaktionen mellan barnen, rummet och medierna är också viktig. Biblioteket har etablerat ett spännande samarbete med ett lokalt science center, Upptech. Tillsammans med Upptech har biblioteket en Upptecharhörna där barnen kan testa olika experiment. Biblioteket kompletterar med böcker. När inte Upptech använder hörnan, förser biblioteket hörnan med något annat som är värt att upptäcka. Det som händer här kommer så småningom också att synas på webben.

Ett sätt att synliggöra barnens boktips, som först publiceras på bibliotekets blogg, är att de dyker upp på en pekskärm i biblioteket. Markus Hamburger, student från Chalmers interaktionsdesignutbildning jobbar just nu med detta. På något sätt ska en interaktivitet byggas in här.

.
Gunvi Carlsson, som är barnbibliotekarie och projektledare, har hela tiden haft med sig ett par referensgrupper med barn. Med utgångspunkt från teckningar som barnen gjort av hur en bokhylla skulle kunna se ut, har konstnär Bernt Johansson tillverkat en mycket speciell bokhylla med ett multietniskt formspråk.

Annonser

Responses

  1. Man blir glad i hjärtat av Huskvarnas ansträngningar. Inspirerad att ta tag själv.

  2. Tack för dessa tips… kreativa förslag behövs alltid! Lena Olsson-Zylberstein Lidköpings stadsbibliotek


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: